Blog

Werkplezier als uitgangspunt? Ja hoor, alsof het leven altijd een pretje is!

Definitie plezier
ple·zier (het; o) 1. aangenaam gevoel; vreugde 2. iets prettigs, vermaak, genoegen; voor zijn plezier reizen; meisje van plezier prostituee; een pleziertje
ple·zie·ren (plezierde, heeft geplezierd) 1 iem. plezieren (een) plezier doen .
Dikke van dale

Definitie werkplezier
Werkplezier is trots zijn op de dingen die je in je werk doet. Het is de situatie waarin je je verheugt om een dag op het werk door brengen, dat je met een glimlach naar je werk toe gaat, dat je fijne collega’s hebt die je helpen wanneer dat nodig is en die oprechte interesse tonen in jou, met een baas die je in je waarde laat en je zinvol werk geeft, met de ondersteuning en uitdaging die je nodig hebt.' Luc Mutsaers

De eenvoud van werkplezier.
Toen ik een kind was kon ik niet wachten tot ik groot zou zijn. Want dan begon het paradijs waarin ik precies zou doen wat ik zelf wilde. Ik zou vrijheid hebben!
Dan zou ik kunnen eten (lees snoepen) wat ik wilde, dan kon ik zo laat naar bed als ik zelf wilde, zoveel boeken lezen als ik wilde en het allerbelangrijkste: dan kon ik overdag dingen doen die ik leuk vond.
Want als ik groot zou zijn deed ik werk wat ik heel leuk vond en wat helemaal bij me paste. En dan deed ik dus ieder dag waar ik zin in had!
En dan hoefde ik niet meer stil te zitten en allemaal dingen te leren waarvan iemand anders zei dat het moest terwijl ik daar helemaal niet in geïnteresseerd was.
En toen werd ik groot.
En merkte dat er niet zoveel veranderd was. Als ik (voorzichtig) iets zei over dingen die ik niet leuk vond om te doen, kreeg ik meestal als antwoord: "het hoort er gewoon bij, doe nou maar. Ja, bij werk zitten nu eenmaal heel veel dingen die niet leuk zijn. Het moet gewoon."
Ja zeg, was ik daarvoor volwassen geworden?
Ik vroeg me af hoe ik van moeten naar willen kon komen. Hoe ik kon weten of ik met de juiste dingen bezig was. Ik begon steeds meer vragen te stellen bij het waarom van afspraken en procedures.
Ik begon als zelfstandige. En steeds vaker kwam het woord plezier in mijn hoofd. Is er een eenvoudiger manier om te toetsen of je met het juiste bezig bent?

“heb ik er plezier in?’”
Het antwoord is dan ja of nee. Is het antwoord ja: ga er vooral mee door.
Is het antwoord nee: wat kun je doen? Soms kun je er mee stoppen, soms kun je in overleg iets veranderen zodat je er wel weer plezier in hebt.
Als je in over het algemeen genomen plezier beleeft aan wat je doet is het ook gemakkelijker te accepteren dat er altijd onderdelen zijn die je niet prettig vindt.

Ik snap wel dat je een dosis moed en doorzettingsvermogen nodig hebt. Dat je ook zicht moet hebben op wat je plezier geeft, wat je talenten zijn of wat je bij wilt dragen. En dat is niet altijd eenvoudig.
Maar de vraag waardoor je erachter komt of werkelijk wat je wilt is simpel. En het antwoord is ook simpel. Dus kun je iets doen..
Heb ik over het geheel genomen plezier in mijn werk? Ja of nee.
Is het antwoord ja: kan of wil ik dit nog vergroten?
Is het antwoord nee: wat kan ik doen om het weer tot iets plezierigs te maken?
Blijft het antwoord nee: wat heb ik nodig om de moed te hebben van werk te veranderen.
januari 2016