Wandelcoach? Natuurcoach!

Arletta – natuurcoaching

Van binnen naar buiten

Natuurcoaching, meestal wordt het wandelcoaching genoemd. Wel gek eigenlijk, want er wordt niet heel veel gewandeld. Al tien jaar is Arletta bezig met deze manier van coachen in de praktijk brengen. Ze heeft een fascinatie voor het naar buiten brengen wat van binnen leeft. Als theaterdocent deed ze dit al, door het maken van scènes. Deze ervaring neemt ze als natuurcoach mee het bos in, om wat er in jou leeft, naar buiten te brengen om het zo nog meer lucht te kunnen geven. Ze maakt hierbij gebruik van verschillende werkvormen in de natuur.

Wat is natuurcoaching?

‘Lekker wandelen en dan fijn met elkaar praten’, is wat de meeste mensen denken als ze het woord wandelcoach horen. Dat is de reden om het woord ‘natuurcoach’ te gebruiken. Het is namelijk veel meer dan wandelen, sterker nog, meestal zijn de wandelafstanden niet zo groot. Het samen lopen in de buitenlucht, zorgt voor fysieke beweging, wat je vaak ook mentaal in beweging zet.

Doordat je naast elkaar wandelt, hoef je elkaar niet aan te kijken. Daardoor kun je je gedachten makkelijker op een rijtje zetten. De noodzakelijke stiltes voelen dan ook niet zo ongemakkelijk. Het buiten zijn geeft je letterlijk een ander perspectief.

Het inzetten van de natuur

Wat je in de natuur tegenkomt, gebruikt Arletta als metafoor voor het leven. Splitsingen worden bijvoorbeeld gebruikt als keuzemogelijkheden. Je kunt dan voelen wat het met je doet als je letterlijk het ene of het andere pad inslaat.

Ook de materialen die de natuur aanbied kunnen gebruikt worden, afhankelijk van jouw vraag of thema tijdens de sessie. Takken, dennenappels, blaadjes, een paddenstoel, een boom die op een bepaalde manier gegroeid is, ze kunnen je allemaal iets vertellen. Je kunt je eigen stilleven bouwen met dit materiaal. Door naar jouw stilleven te kijken, zie je wat daar werkelijk ligt. Je kunt ervoor gaan staan, ernaast gaan liggen, eromheen lopen, van een afstandje bekijken, of er iets aan veranderen. Deze verschillende perspectieven zorgen ervoor dat antwoorden zich bijna automatisch aandienen.

De luchtgever

Door het doen met je lijf, het maken met je handen, de beweging van je voeten, het taal geven aan wat je denkt en voelt, komt er ruimte in jouw vraag of thema. Het buiten zijn brengt er al letterlijk lucht in. Arletta is een luchtgever die je opnieuw in beweging kan zetten op vraagstukken of problemen die geblokkeerd lijken te zijn, zodat je, na een sessie met haar, weer opgelucht adem kunt halen. Door het stellen van de juiste vragen, het in beweging zetten en de uitdaging om vorm te geven aan jouw vraag of thema, zorgt zij voor extra lucht, zodat jij een nieuw uitzicht krijgt op jouw vraag of thema.